Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka Latvijā ir novērots salmonelozes gadījumu skaita pieaugums. Šī gada jūlijā tika reģistrēti 34 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi (salīdzinājumam š. g. maijā reģistrēti 15 gadījumi un jūnijā - 22 gadījumi). Salmonelozes saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, taču biežāk ar salmonelozi slimo vasaras siltajos mēnešos. Saslimšanas gadījumu pieaugums ir saistīts galvenokārt ar lietošanu uzturā neatbilstošos apstākļos gatavotos un uzglabātos pārtikas produktus.
Salmonella baktērija ir vienā no pasaulē visplašāk izplatītajiem caurejas ierosinātājiem. Salmonelozes pazīmes ir drudzis, sāpes vēderā, caureja, slikta dūša, vemšana. Simptomi parādās 6 - 72 stundas pēc inficēšanās un saslimšana ilgst 2-7 dienas. Parasti saslimšana ar salmonelozi norit vieglā formā un visbiežāk pāriet bez speciālās ārstēšanas. Taču atsevišķos gadījumos, īpaši bērniem un gados veciem cilvēkiem, liels šķidruma zudums organismā, ko izraisa caureja un vemšana, var būt dzīvībai bīstams.
Salmonelozes avots un inficēšanās ceļi
• Salmonella baktērijas ir plaši izplatītas mājdzīvnieku un savvaļas dzīvnieku populācijā. Salmonella bieži sastopama lauksaimniecības dzīvniekiem, kurus audzē pārtikas iegūšanai, piemēram, mājputniem, cūkām un liellopiem, kā arī mājdzīvniekiem, ieskaitot kaķus, suņus, putnus un rāpuļus, piemēram, bruņurupučus.
• Salmonella var nonākt līdz patērētājam izejot cauri visiem pārtikas ražošanas posmiem, sākot no dzīvnieku barības un primārās ražošanas līdz mājsaimniecībām un citiem pārtikas apritē iesaistītiem uzņēmumiem vai iestādēm.
• Cilvēkiem salmonelozi visbiežāk izraisa piesārņota dzīvnieku izcelsmes pārtika (galvenokārt olas, cūkgaļa, liellopu, mājputnu gaļa un piens). Arī cita pārtika, piemēram, svaigie dārzeņi, kas piesārņoti ar kūtsmēsliem, veicina Salmonellu pārnešanu.
• Pārnešana no cilvēka uz cilvēku var notikt fekāli-orālajā transmisijas ceļā, ja netiek ievērotas higiēnas prasības.
• Cilvēks var saslimt saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem, tostarp mājdzīvniekiem. Inficētajiem dzīvniekiem bieži nav slimības pazīmju.
Ieteikumi, kas palīdzēs izvairīties no saslimšanas, t.sk. ceļojuma laikā
• Lietojiet uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti esat droši. Pārliecinieties, ka ēdiens ir pienācīgi pagatavots un karsts, kad to pasniedz.
• Izvairieties no svaiga piena vai produktu, kas pagatavoti no svaiga piena, lietošanas. Dzeriet tikai pasterizētu vai vārītu pienu.
• Izvairieties no ledus lietošanas, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens.
• Ja dzeramā ūdens drošums ir apšaubāms, tas ir jāvāra, ja tas nav iespējams, dezinficējiet to ar speciāliem dezinfekcijas līdzekli, ko parasti piedāvā aptiekās.
• Bieži un rūpīgi mazgājiet rokas, lietojot ziepes, jo īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem vai lauksaimniecības dzīvniekiem un pēc tualetes apmeklējuma.
• Rūpīgi nomazgājiet augļus un dārzeņus, īpaši, svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņus un augļus nomizojiet.
Ieteikumi, kas obligāti jāievēro gatavojot ēdienus
• uzturēt tīru vidu, t.sk. virtuves aprīkojumu, traukus u.c.
• nodalīt jēlu pārtiku no gatavā ēdiena
• ievērot pārtikas atbilstošu pagatavošanu, t.sk. termisku apstrādi
• uzglābāt pārtiku atbilstošā temperatūrā
• izmantot drošas izejvielas un ūdeni ēdiena pagatavošanai
Plašāka informācija par salmonelozi un tās profilaksi ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā