1. Iegādājieties produktus tikai no pārbaudītiem, labi zināmiem pārtikas ražotājiem un izplatītājiem.
  2. Ievērojiet īpašu piesardzību attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu iegādi un lietošanu.
  3. Iegādājieties dārzeņus, augļus un ogas, kuri nav pelējuši, bojāti, savītuši.
  4. Pievērsiet uzmanību pārtikas produktu derīguma termiņam.
  5. Ievērojiet produktu uzglabāšanas nosacījumus.
  6. Nelietojiet uzturā bojātus pārtikas produktus (redzams pelējums, nepatīkama smaka u. tml.). Ja rodas šaubas par produkta svaigumu, labāk neēdiet to.
  7. Ēdiena pagatavošanai izvēlieties piemērotus traukus.
  8. Ievērojiet higiēnas prasības ēdiena gatavošanas laikā.
  9. Ievērojiet pareizu produktu pirmapstrādi.
  10. Izmantojiet drošus ēdiena gatavošanas veidus.
  11. Ēdiena gatavošanai izmantojiet kvalitatīvas taukvielas.

Vairāk informācijas par pārtikas drošību atradīsiet: https://www.spkc.gov.lv/lv/media/2848/download?attachment

 

Citi informatīvie materiāli par pārtikas drošību:

Sēņojot vai ogojot, grozā lieciet tikai pazīstamās sēnes un ogas, par kurām esat pārliecināts, ka tās ir ēdamas. Esiet piesardzīgs pats un māciet bērniem, ka nepazīstamas ogas un augus bez vecāku ziņas aiztikt un nogaršot nedrīkst! Infografika “Atpazīsti 10 indīgos augus pļavā un mežā”. Neievāciet sēnes, ogas un citas dabas veltes dzelzceļa, šoseju vai citu piesārņojuma avotu tuvumā.

Ogas pirms ēšanas vienmēr nomazgājiet. Mežā uz ogām var nokļūt dažādu meža zvēru izkārnījumi, kas var saturēt parazītu oliņas. Arī uz dārzā audzētām ogām var nonākt piesārņojums no putniem, kukaiņiem vai mājdzīvniekiem.

Ievāktos augus tējai žāvējiet uz papīra, auduma, nevis avīzes. Pēc tam kaltētos augus vislabāk uzglabāt stikla vai metāla traukā, līdz diviem gadiem. Augi satur dažādas bioloģiski aktīvas vielas, tādēļ viena ārstniecības auga tēju nelietojiet ilgstoši un lielos apjomos. Augu tēju lietošana kombinācijā ar medikamentiem var ietekmēt zāļu efektivitāti un izraisīt blakusparādības. Tādēļ lietojiet zāļu tējas ar piesardzību un noteikti konsultējieties ar ģimenes ārstu vai citu ārstniecības personu.

Lai pavasarī ievāktās kļavu un bērzu sulas būtu veselībai drošas:

  • pievērsiet uzmanību, lai sulu ieguves vietai tuvumā nav autoceļš vai cits piesārņojuma avots;
  • teciniet sulas sterilos, noslēgtos traukos;
  • ievērojiet roku higiēnu.

Noteiktām iedzīvotāju grupām bērzu un kļavu sulas jālieto ar piesardzību (mazi bērni, grūtnieces, vecāka gadagājuma cilvēki, cilvēki ar hroniskām slimībām).