- Pievērsiet uzmanību pietiekamai šķidruma uzņemšanai.
- Ēdiet regulāri, pievēršot uzmanību porciju izmēram.
- Ēdiet daudzveidīgi.
- Uzņemiet ķermeņa vajadzībām un fiziskajai aktivitātei atbilstošu enerģijas un uzturvielu daudzumu.
- Katrā ēdienreizē iekļaujiet svaigus vai pagatavotus dārzeņus, augļus, ogas.
- Vairākas reizes dienā uzturā iekļaujiet graudaugu produktus, kartupeļus.
- Regulāri uzturā iekļaujiet olbaltumvielām bagātus produktus.
- Samērīgā daudzumā uzturā iekļaujiet taukvielas, pievēršot uzmanību to kvalitātei.
- Katru dienu uzturā lietojiet pienu un piena produktus.
- Samaziniet sāls patēriņu uzturā!
- Ierobežojiet alkohola patēriņu!
- Lai mājās pagatavots ēdiens būtu drošs lietošanai, ievērojiet higiēnas prasības.
- Esiet atbildīgs par savu veselības stāvokli. Veselības problēmu gadījumā konsultējieties ar ārstniecības personu.
Ikdienā ēst veselīgi izdosies, izmantojot “šķīvja principu”:
- pusi šķīvja aizpildiet ar dārzeņiem, augļiem vai ogām pēc iespējas dažādākās krāsās;
- ¼ daļu šķīvja aizpildiet ar graudaugu produktiem (piemēram, maizi, makaroniem, griķiem, grūbām, putraimiem, auzu pārslām) vai kartupeļiem;
- ¼ daļu šķīvja paredziet olbaltumvielu avotam – gaļai, zivīm, olām, piena produktiem vai pākšaugiem;
- šķīvja vidū var paredzēt vietu nelielai taukvielu porcijai (kvalitatīva augu eļļa, rieksti, sēklas, avokado).
Šķīvja iedalījums gan ir nosacīts, jo pagatavošanas procesā ēdienā var būt iekļautas vairākas šķīvja iedaļas, piemēram, dārzeņu sautējumam var būt pievienoti kartupeļi un/vai pākšaugi, tādējādi apvienojot divas vai pat trīs no iepriekš minētajām šķīvja daļām, tomēr tas skaidri parāda, kādām būtu jābūt pārtikas produktu savstarpējām proporcijām vienā ēdienreizē.
Infografika “Ēd veselīgi, izmantojot šķīvja principu”
Vairāk informācijas par veselīgu uzturu iedzīvotājiem, kuri vecāki par 65 gadiem, atradīsiet: Veselīga uztura ieteikumi gados veciem cilvēkiem (cilvēkiem vecumā virs 60 gadiem)
Citi informatīvie materiāli par uzturu iedzīvotājiem kuri vecāki par 65 gadiem:
- Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem
- Ieteikumi dārzeņu, augļu un ogu lietošanai uzturā
- Infolapa “Ēd dārzeņus, augļus un ogas katru dienu”
- Infolapa “Ķermeņa masas indekss. Vidukļa apkārtmērs”
- Infografika “Dzelzs deficīts”
- Infografika “D vitamīns”
- Infografika “Jods”
- Brošūra “Jods Tavai veselībai”
- Infolapa “Ūdens – neaizmirsti padzerties”
- Infografika “Tavs dārzs ir vitamīnu un minerālvielu pilns!”
- Infografika “C vitamīns”
- Infografika “Balastvielas uzturā”
- Infografika “Tauki uzturā”
- Infografika “Sāls”
- Infografika “Ieteikumi drošai maltītei”
- Infografika “Uzglabā pārtiku pareizi un droši”
- Brošūra "Lai būtu skaidrs! Svarīgākais, kas Tev jāzina par alkohola lietošanu"
- Brošūra “Veselīgu un ekonomisku ēdienu receptes!”