1. Uzņemiet pietiekami daudz enerģijas un uzturvielu.
  2. Ieturiet regulāras un uzturvielām bagātas maltītes. Plānojiet savas ēdienreizes.
  3. Vairākas reizes dienā uzturā lietojiet dārzeņus, augļus un ogas.
  4. Vairākas reizes dienā uzturā iekļaujiet graudaugu produktus, kartupeļus.
  5. Palieliniet šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu lietošanu uzturā.
  6. Lietojiet ikdienas uzturā pienu un piena produktus.
  7. Lietojiet uzturā liesu gaļu, zivis, kā arī olas un pākšaugus. Zivis ēdiet vismaz divas reizes nedēļā, no tām vismaz reizi nedēļā uzturā iekļaujiet treknās zivis!
  8. Iekļaujiet uzturā vairāk t.s. “labās” taukvielas – kvalitatīvas augu eļļas un riekstus, sēklas, avokado.
  9. Ierobežojiet uzturā sāli, cukuru un to saturošus produktus.
  10. Katru dienu uzņemiet pietiekamu šķidruma daudzumu.
  11. Ierobežojiet kofeīna uzņemšanu. Zāļu tējas lietojiet ar piesardzību. Nelietojiet enerģijas dzērienus un alkoholu.
  12. Ja no ēdienkartes tiek izslēgta kāda pārtikas produktu grupa, pārliecinieties, ka tiek uzņemts pietiekams uzturvielu daudzums.
  13. Konsultēties ar ārstniecības personu par papildu uzturvielu uzņemšanu uztura bagātinātāju veidā.
  14. Plānojiet maltītes un iesaistīt ēdiena gatavošanā ģimeni un draugus.

 

Ēst veselīgi zīdīšanas periodā izdosies, izmantojot “šķīvja principu”:

  • pusi šķīvja aizpildiet ar dārzeņiem, augļiem vai ogām pēc iespējas dažādākās krāsās;
  • ¼ daļu šķīvja aizpildiet ar graudaugu produktiem (piemēram, maizi, makaroniem, griķiem, grūbām, putraimiem, auzu pārslām) vai kartupeļiem; 
  • ¼ daļu šķīvja paredziet olbaltumvielu avotam – gaļai, zivīm, olām, piena produktiem vai pākšaugiem;
  • šķīvja vidū var paredzēt vietu nelielai taukvielu porcijai (kvalitatīva augu eļļa, rieksti, sēklas, avokado).

Šķīvja iedalījums gan ir nosacīts, jo pagatavošanas procesā ēdienā var būt iekļautas vairākas šķīvja iedaļas, piemēram, dārzeņu sautējumam var būt pievienoti kartupeļi un/vai pākšaugi, tādējādi apvienojot divas vai pat trīs no iepriekš minētajām šķīvja daļām, tomēr tas skaidri parāda, kādām būtu jābūt pārtikas produktu savstarpējām proporcijām vienā ēdienreizē.

Infografika “Ēd veselīgi, izmantojot šķīvja principu”

 

Vairāk informācijas par veselīgu uzturu sievietēm zīdīšanas periodā atradīsiet  Veselīga uztura ieteikumi sievietēm zīdīšanas periodā

Informatīvs izdevums "Uzturs zīdīšanas periodā"

Noderīgu informāciju atradīsiet arī www.grutnieciba.lv

 

Citi informatīvie materiāli par uzturu sievietēm zīdīšanas periodā: