Preses relīzes
Attēls

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi turpina pārbaudīt vairākus  iespējamos enterohemorāģiskās E. Coli (Šiga toksīnu/verotoksīnu producējošo Escerichia coli jeb zarnu nūjiņas – STEC/VTEC) infekcijas gadījumu cēloņus. Laika periodā no 2025. gada 19. līdz 28. martam SPKC ir saņēmis 23 steidzamos paziņojumus par STEC/VTEC infekcijas gadījumiem, visi laboratoriski apstiprināti. Saslimis 21 bērns (vecumā no 2 līdz 10 gadiem) un divi pieaugušie (seniori). Lielāka daļa pacientu stacionēti, pieciem bērniem attīstījies Hemolītiski urēmiskais sindroms(HUS). Saslimšanas gadījumi konstatēti dažādās Rīgas priekšpilsētās, Salaspils, Ādažu, Siguldas, Cēsu un Dienvidkurzemes novados. Saslimšanas gadījumi reģistrēti 13 PII un 1 sākumskolā. 

Visām  izglītības iestādēm , kurās reģistrēti slimnieki, nosūtītas rekomendācijas turpmākai rīcībai. Tās saistītas ar piesardzības pasākumiem un  bērnu veselības stāvokļa novērošanu.  

Rekomendācijas: https://www.spkc.gov.lv/lv/ieteikumi-pirmsskolas-izglitibas-iestadem-ja-registrets-akutas-zarnu-infekcijas-1-gadijums  

Epidemiologi strādā vairākos virzienos, lai noteiktu infekcijas avotu. Katrā jaunā saslimšanas gadījumā tiek veikta padziļinātā bērnu vecāku aptauja, izmantojot vienotu paplašinātu anketu, lai izslēgtu vai noteiktu kopīgus riska faktorus. Aptaujas rezultāti šobrīd neliecina, ka slimniekus vieno kāds pārtikas produkts ārpus izglītības iestādēm, pārtikas veikals, vieta, kopīga aktivitāte u.c.  

Epidemiologi ir pieprasījuši ēdienkartes, kuras pašlaik tiek analizētas, lai noteiktu pārtikas produktus, kas varētu sasaistīt slimus bērnus. 

Epidemiologi, sadarbojoties ar izglītības iestāžu administrācijām, precizē prombūtnē esošo bērnu sarakstus, sazinās ar bērnu vecākiem, lai noskaidrotu prombūtnes iemeslus un saslimšanas gadījumā - simptomus. Zarnu infekcijas slimības simptomu gadījumā organizē bērnu laboratorisko izmeklēšanu.  

Epidemiologi turpina doties klātienes vizītēs izglītības iestādes, kur bija reģistrēti saslimšanas gadījumi, lai veiktu kontaktpersonu testēšanu un pārtikas bloku darbinieku laboratorisko pārbaudi.  Līdz šim izmeklētas 86 personas, enterohemorāģiskās E. Coli klātbūtne konstatēta 5 personām (bērniem) Epidemiologi sniedz papildu rekomendācijas bērnu vecākiem, ārstiem un izglītības iestādēm saistībā ar šiem gadījumiem. 

SPKC ikdienā sadarbojās ar SIA “Rīgas Austrumu universitātes slimnīca” Nacionālo mikrobioloģijas references laboratoriju un citām laboratorijām, lai pēc iespējas ātrāk veiktu padziļinātu izraisītāju izmeklēšanu un noteiktu, vai saslimušie ir inficēti ar vienu un to pašu patogēnu vai tie atšķiras. Ja izraisītāji būs izolēti no pārtikas produktiem, tie tiks salīdzināti ar patogēniem, kas izolēti no cilvēkiem, veicot mikroorganismu sekvencēšanu.  

SPKC informējis  ģimenes ārstus un slimnīcas par esošo epidemioloģisko situāciju, aicinot pievērst īpašu uzmanību pacientiem (sevišķi bērniem un senioriem), kuriem ir akūtas zarnu infekcijas  pazīmes (ūdeņaina vai asiņaina caureja, vēdersāpes, slikta dūša, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra) un veikt laboratorisko diagnozes apstiprināšanu.    

Ārsti tiek aicināti pastiprināti uzraudzīt slimnieku veselības stāvokli dinamikā, jo viņu stāvoklis var pasliktināties vēlāk.  

Atgādinām: 

  •  jebkurai personai, kurai ir caureja vai vemšana, jāatturas no pārtikas apstrādes; 
  • gaļa, tostarp maltā gaļa, pietiekami termiski jāapstrādā; 
  • visi augļi pirms mizošanas jānoskalo zem tekoša dzeramā ūdens; 
  • visi dārzeņi kārtīgi jānomazgā zem tekoša dzeramā ūdens, īpaši tie, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa; 
  • mizojiet visus sakņu dārzeņus un noskalojiet tos zem tekoša dzeramā ūdens; 
  • dārzeņu un gaļas pamatīga termiska apstrāde iznīcina slimību izraisošās baktērijas un vīrusus; 
  • izvairieties no krusteniskās kontaminācijas, t. i., baktēriju izplatīšanas no jēla pārtikas produkta uz ēšanai gatavu vai termiski apstrādātu pārtikas produktu, piemēram, izmantojot atsevišķus dēlīšus jēlas gaļas un termiski apstrādātas gaļas vai svaigu dārzeņu griešanai, un mazgājiet griešanas dēlīti ar ziepēm starp jēlas un ēšanai gatavas pārtikas apstrādi. 
  • inficēšanās var notikt arī cieša kontakta ceļā ar slimnieku. 

Ja jums vai jūsu bērnam ir minētās STEC/VTEC infekcijas pazīmes (krampjveida sāpes vēderā, asiņaina caureja) nekavējoties jāsazinās ar ārstu. Ja jums parādās caureja un jūs strādājat virtuvē, kurā tiek gatavota pārtika sabiedriskai ēdināšanai, jums jāsazinās ar ārstu un jāatturas no pārtikas gatavošanas. Ja jums ir parādījušies simptomi, pievērsiet rūpīgu uzmanību roku higiēnai un mazgājiet rokas ar ziepēm un noskalojiet zem tekoša dzeramā ūdens uzreiz pēc tualetes apmeklējumiem. 

Ar ikdienas informāciju variet iepazīties Centra mājas lapā, kur tā tiek papildināta atbilstoši aktualitātēm: https://www.spkc.gov.lv/lv/jaunums/aktuala-informacija-par-enterohemoragiskas-ecoli-infekcijas-gadijumu-epidemiologisko-izmeklesanu   

Ilze Ūdre

Nodaļas vadītāja - Rīga, Duntes iela 22/5, 311. kab.
ilze.udre [at] spkc.gov.lv