Noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu par akūtas zarnu infekcijas uzliesmojumu Liepājā
Slimību profilakses un kontroles centrs informē par akūtas zarnu infekcijas (turpmāk – AZI) uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātiem Liepājā. Kopā reģistrēti 116 ar uzliesmojumu saistīti saslimšanas gadījumi. Visiem saslimušajiem (116) noteikta diagnoze “norovīrusu gastroenterīts”, t.sk. 24 diagnoze apstiprināta laboratoriski, pārējiem – klīniski un epidemioloģiski.
Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, tika aptaujāti iedzīvotāji un vairāku Liepājas uzņēmumu darbinieki, kuriem bija AZI pazīmes. Visi aptaujātie norādīja, ka izmantojuši ēdināšanas pakalpojumus, ko sniedzis uzņēmums Ziemeļu ielā 19, t.sk. izmantojot ēdiena piegādes pakalpojumu - Kapsēdes ielā 2, Liepājā.
Turpmākajā epidemioloģiskajā izmeklēšanā, noskaidrots, ka slimības simptomi saslimušajiem paradījušies vienā norovīrusu inkubācijas periodā, kas norāda uz viena infekcijas pārnešanas faktora īslaicīgu iedarbību. Norovīrusu gostroenterīts ir ļoti lipīga akūta zarnu infekcijas slimība, kuras avots ir slims cilvēks vai slimības nēsātājs (var būt arī bez simptomiem) un visbiežāk izplatās kontakta ceļā no cilvēka uz cilvēku ar netīrām rokām, piesārņotiem priekšmetiem (ko aizticis inficētais cilvēks) vai lietojot ar norovīrusiem piesārņotu pārtiku. Norovīrusu klātbūtne laboratoriski konstatēta arī 7 pārtikas uzņēmuma darbiniekiem. Pamatojoties uz epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā iegūto informāciju, var secināt, ka norovīrusa uzliesmojums ir saistīts ar vienā pārtikas blokā gatavotā ēdiena lietošanu uzturā.
Iepriekš publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka pārtikas produktos un nomazgājumu paraugos slimību izraisītāji nav konstatēti, bet tas nav pamatojums tam, ka inficēšanās gadījumi nav saistīti ar virtuves blokā pagatavotu produkciju. Gatavus ēdienus, kas lietoti uzturā inficēšanās dienā, visbiežāk neizdodas iegūt laboratoriskās izmeklēšanas veikšanai. Kā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta sniegtie pārbaužu rezultāti, higiēnas prasību neievērošana pārtikas blokā varēja veicināt pārtikas produktu piesārņošanu.
Atgādinām, ka personas ar akūtas zarnu infekcijas pazīmēm nedrīkst būt iesaistītas kādā no pārtikas aprites posmiem. Ja pārtikas bloka darbinieks, kuram ir AZI simptomi, turpina strādāt un gatavot pārtiku, tas ir bīstami visiem pārtikas lietotājam.
Galvenie pasākumi, lai izvairītos no pārtikas produktu piesārņošanas un norovīrusa nodošanas citiem cilvēkiem ir rūpīga roku mazgāšana, izvairīšanās no pieskaršanās gataviem ēdieniem, atbilstoša vienreizējo cimdu lietošana un maiņa, kā arī higiēnas prasību kopuma ievērošana pārtikas apritē.
SPKC epidemiologi atgādina, ka norovīrusa infekcija neizplatās gaisa pilienu ceļā. Norovīrusa infekcija tiek nodota no cilvēka – cilvēkam, vai ar slima cilvēka piesārņotiem priekšmetiem vai gatavotu pārtiku.